28 Aralık 2010 Salı

The Anatomy of the Facebook Status Update [STATS]


Facebook'u ingilizce kullananlar arasında yapılan ilginç bir araştırma ve sonuçları...

The Anatomy of the Facebook Status Update [STATS]

Araştırmanın ilk ilgi çeken tarafı kullanıcı yaşlarındaki artışla status update'lerin de aynı düzeyde "ciddi"leşmesi. Bir başka deyişle genelleme yapmak gerekirse, genç kullanıcılar facebook'ta daha çok geyik yaparken yaş ilerledikçe din, aile vb. konularda status paylaşımları artıyor.

Araştırmanın bence en ilginç çeken yanı ise status'larde kullanılan kelimerin kategorileri ile onlara gelen like ve yorumlar. Burada da korelasyon olarak ortaya çıkan tabloyu aşağıda sizinle paylaşmak istedim:


Buradan da anlaşılacağı üzere kullanıcılar arkadaşlarının aşklarıyla, mutluluklarıyla ve diğer pozitif duyguları ile ilgili bildirimlerde bulunurken, tam tersi "damar" durumlarında en azından yazılı olarak pek destek vermiyorlar. 

Buna benzer bir araştırmayı Türk kullanıcıları üzerinde yapmak nasıl sonuç verir açıkçası merak etmiyor değilim. Tahminlerim ilk bulgularda Türklerde de çok farklı sonuçların çıkmayacağı, ne de olsa özellikle liseli gençler arasında çok fazla doğru kullanım "yoq". :)

Öte yandan diğer tablo için tahmin yürütmek oldukça zor, çünkü iş, okul ve mutsuzluk gibi konularda paylaşımların altında sıfır yorum gördüğümü ben şahsen pek hatırlamıyorum. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder