28 Aralık 2010 Salı

4P + 1P @ (Pazarlama)

(Geçmiş dönemlerde paylaştığım ve marketing / pazarlama dünyasında "insan / tüketici / kullanıcı" faktörünün gittikçe önem kazandığını kanıtlayan bir yazı)


Dünyaca ünlü dijital pazarlama uzmanı Brandon Eley, Digital Age dergisi tarafından düzenlenen Digital Age Semineri’nde pazarlamanın değişen yüzünü aktardı. İnternette dört dörtlük pazarlama yapmak isteyenlere bilgi veren Eley, internetteki pazarlama faaliyetlerinin odağında “insan”ın olduğunu söyleyerek en güncel strateji, yöntem ve bilgileri katılımcılarla paylaştı. 

Ürün, fiyat, Digital Age dergisinin, MedyaNet sponsorluğunda düzenlediği Digital Age Semineri için İstanbul’a gelen dünyaca ünlü dijital pazarlama uzmanı Brandon Eley, internetin pazarlama dünyasında yol açtığı değişimi aktardı. "Pazarlamanın 4 P kuralına (product – ürün, price – fiyat, place – satış kanalı ve promosyon) bir P daha eklendi, o da insan” diyen Eley, interneti ve sosyal medyayı kullanarak başarılı pazarlama faaliyetleri gerçekleştirmek isteyenlere yol gösterdi. 

“Pazarlamanın değişen yüzü”, “Web siteniz ile kendinize kazanç sağlayın”, “Mesajınızı sosyalleşerek nasıl tanıtırsınız?”, “Başkalarının sizin için ürünlerinizi satmalarını sağlayın” ve “Mesajınızı online reklam üzerinden nasıl yayarsınız?” gibi konu başlıklarının ele alındığı seminerde Eley, konuşmasına online pazarlamanın önemine değinerek başladı. “Geleneksel pazarlama teknikleri, insanlara 50 – 60 yıldır aynı mesajları aynı yöntemlerle ulaştırmaya çalışıyor. Ancak bu yöntemler maliyet açısından hiçbir avantaj sağlamıyor. Üstelik gelişen teknoloji değişime yön veriyor, örneğin bir televizyon programı reklâm için kesildiğinde insanlar reklâm arası verilmeyen uydu yayınlarına geçebiliyor. Yani artık kimse, istemediği takdirde reklâma maruz kalmıyor,” diyen Brandon Eley, küreselleşme nedeniyle mekândan bağımsız olarak yürütülen pazarlama faaliyetlerinin giderek önem kazandığını söyledi. 

İnternetin ve sosyal medyanın, dünyanın dört bir yanındaki potansiyel müşterilere ulaşmak isteyenlere büyük kolaylık sağladığını da sözlerine ekleyen Brandon Eley, sosyal medyanın krize rağmen elde ettiği hızlı büyümenin altında da bu gerçeğin yattığını belirtti. Pazarlama alanında yaşanan bu değişimin insan odaklı olduğunun altını çizen Eley, web sitesinin trafiğini artırmak, müşteri bağlılığı yaratmak ve ziyaretleri satışa dönüştürmek isteyenlere teknik konular hakkında da yol gösterdi.

Bir web sitesi oluştururken öncelikle hedeflerin iyi belirlenmesi gerektiğini söyleyen Brandon Eley, Online Marketing Inside Out adlı kitabında da yer verdiği teknikleri şöyle sıraladı: “Web sitelerinin başarısı müşteri dönüştürme başarısıyla ölçülüyor. Bu nedenle siteye gelen ziyaretçilerin kaçının satın alma işlemi gerçekleştirdiğini hesaplamak önem taşıyor. Bunu sağlamak için de bir web sitesinin kullanılabilirliğinin, erişilebilirliğinin, hızının ve ölçeklenebilirliğinin en optimum seviyede olması gerekiyor. Morae ve Silverback gibi yazılımlarla Usertesting.com gibi siteler, kullanılabilirliğin test edilmesi ve olası sorunların fark edilmesi açısından site sahiplerine yardımcı oluyor. Bunların yanı sıra, bir web sitesinin ara yüzünün tüm tarayıcılarda aynı görüntülenecek şekilde tasarlanması gerekiyor. Ana sayfalar da web sitelerinin parlayan yüzünü oluşturuyor. Sitelerin ana sayfalarında basitçe firma hakkında bilgi, ziyaretçilere yardımcı olacak bir arama fonksiyonu, güncel bir site içeriği ve varsa yapılan işbirliklerine dair iletişim bilgileri ve yardımcı linkler yer almalı. Bunların yanı sıra kullanılan görseller de ziyaretçilerin siteye daha kolay odaklanmalarını sağlıyor.” 

Sosyal medyada etkin pazarlama yapmak için atılması gereken 4 adım 


Brandon Eley, dünya çapında 400 milyon kullanıcıya ulaşan Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarla sayıları hızla artan blog sayfalarının pazarlama dünyası için yeni ve etkin kanallar yarattığının da altını çizdi. Söz konusu mecralarda etkili pazarlama çalışmaları yapmak isteyenlerin atması gereken adımları “dinlemek”, “üye olmak”, “katılım göstermek” ve “içerik yaratmak” şeklinde belirleyen Eley, bunu yaparken de şeffaf olunması gerektiğini belirtti. Sosyal ağlarda profil yaratma, blog sayfası oluşturma ve ilgili reklam/promosyon çalışmalarına dair de bilgi veren Brandon Eley, içeriklerin mecranın yapısına göre belirlenmesi gerektiğine de dikkat çekti. “Örneğin Twitter’da tamamen iş odaklı içerikler yaratmamalısınız,” diyen Eley, firma çalışanlarının da katılım göstermesinin sosyal medyada elde edilecek başarıda önemli rol oynadığını ifade etti. 

Sosyal medya kullanımına dair dünya çapından güncel örnekleri de katılımcıların bilgisine sunan Brandon Eley, “affiliate marketing” (ortaklı pazarlama) kavramı hakkında da bilgi vererek, günümüzün en popüler web sitesi pazarlama tekniklerinden biri olan bu yöntemin nasıl kullanılacağını açıkladı. Komisyon bazlı çalışan firmaların müşteri dönüştürme oranı doğrultusunda ödeme aldıklarını ve bu sayede yatırımın geri dönüşü (ROI) açısından karlı bir işbirliği sağlandığını da sözlerine ekleyen Eley, bu kapsamda uygulanacak çapraz promosyon tekniğinin de başarıya ulaştıran bir yol olduğunu belirtti. Dileyen herkesin kendi ortaklı pazarlama programını yaratabileceğini, hazır bir programı satın alabileceğini ya da bir servis sağlayıcı ile işbirliği yapabileceğini söyleyen Brandon Eley, komisyon oranlarının bu noktada belirleyici olduğunun altını çizdi. 

Brandon Eley: “Doğru kullanıldığı takdirde pop-up’lar etkili birer araçtır!” 
Son olarak online reklâm çalışmalarındaki mesajların anahtar kelimeler içermesi, kısa ve net olması gerektiğini de aktaran Brandon Eley, söz konusu çalışmalarda metnin yanı sıra sunum ekranı, video görüntüleri, Flash uygulamaları ve pop-up’larla (açılan ek pencerelerle) desteklenmesini önerdi. İnternetin, ilgili mesajların o konuyla ilgili bilgi/haber almak isteyenlere iletilmesini sağladığını da sözlerine ekleyen Eley, demografik, davranışsal ve coğrafi hedeflemenin de reklâmların başarısını artıracağını ifade etti. Arama motorlarında artık kelimelerden ziyade birkaç sözcükten oluşan ifadelere başvurulduğunu da söyleyen Brandon Eley, bu doğrultuda anahtar kelime araştırma araçlarının kullanılabileceğini belirtti. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder